Een inboedelverzekering dekt de schade aan uw inboedel. Welke schade aan uw inboedel er precies wordt gedekt hangt af van de voorwaarden van de inboedelverzekering die u heeft afgesloten. Hieronder leggen wij de belangrijkste aandachtspunten voor het afsluiten van een inboedelverzekering kort toe.

Extra uitgebreide inboedelverzekering

Een extra uitgebreide inboedelverzekering dekt schade in een groot aantal gevallen. Bij welke schade oorzaken dit het geval is, is afhankelijk van de voorwaarden van de verzekering. In de polisvoorwaarden staat een lijst met schadeoorzaken die worden gedekt.

All-risk inboedelverzekering

In tegenstelling tot de extra uitgebreide variant dekt een All-risk verzekering vrijwel alle van buiten komende onheilen. In plaats van een lijst met alle schadeoorzaken die worden vergoedt werkt een All-risk inboedelverzekering met een lijst van uitsluitingen. Staat een oorzaak niet tussen de uitsluitingen? Dan is schade door deze oorzaak gewoon gedekt.

Waarde van uw inboedel

Er zijn verschillende manieren om de waarde van uw inboedel te bepalen. Hieronder leggen wij deze kort uit. Het verschilt per verzekeraar welke methoden worden geaccepteerd.

Inschatten van de waarde van uw inboedel

U kunt zelf een inschatting maken van de waarde van uw inboedel. Als u denkt dat uw totale inboedel ongeveer €50.000,– waard is kunt u dit bedrag verzekeren. Het risico bestaat hierbij dat u de waarde lager inschat dan de werkelijke waarde. Er is dan sprake van onderverzekering. Dit kan er bij een totaalverlies door bijvoorbeeld brand voor zorgen dat u niet de volledige waarde van de inboedel vergoedt krijgt.

Door het invullen van een inboedelwaardemeter

Bij het invullen van een inboedelwaardemeter wordt op basis van een aantal vragen over onder andere de gezinssamenstelling, inkomen en soort woning een inschatting gemaakt hoeveel inboedel u waarschijnlijk heeft. Er komt een verzekerd bedrag uit met garantie tegen onderverzekering. Dit betekent dat als de werkelijke waarde van de inboedel bij een totaalschade toch hoger is dan het bedrag dat volgens de inboedelwaardemeter was berekend toch het volledige bedrag aan schade wordt uitgekeerd.

Door een indexatie door de verzekeraar zonder inboedelwaardemeter

Een aantal verzekeraars werkt zonder inboedelwaardemeter. Op basis van uw postcode en gezinssamenstelling wordt een inschatting van de waarde van uw inboedel gemaakt. Dit bedrag komt niet op de polis te staan maar de totale schade wordt altijd volledig uitgekeerd.

Bijzondere inboedel

Niet alle inboedel valt onder de inboedelwaarde. Er zijn een aantal zaken die hier (vanaf een bepaald bedrag) buiten vallen. Deze inboedel is tegen een meerpremie mee te verzekeren bij uw inboedel. Vaak zijn dit de volgende zaken: lijfsieraden, kunst en antiek, muziekinstrumenten en audiovisuele- en computerapparatuur.

Buitenhuisrisico meeverzekeren

Door het buitenhuisrisico mee te verzekeren zijn de waardevolle spullen die u mee naar buiten neemt ook verzekerd. Er zijn hierbij verschillende varianten. Let daarom goed op de voorwaarden die hiervoor gelden.

Glas meeverzekeren

Een aanvulling bij een inboedelverzekering is een glasverzekering, deze aanvulling dekt schade aan lichtdoorlatende ramen in de woning. Deze uitbreiding is vaak alleen mogelijk op huurwoningen. Bij koopwoningen is glas mee te verzekeren met de woonhuisverzekering.

Een inboedelverzekering afsluiten bij AVA

Advies op maat

Bent u op zoek naar een passende inboedelverzekering? Wij geven u graag een advies op maat gebasseerd op een vergelijking tussen verschillende verzekeraars op basis van premie en voorwaarden.

0297-343834

  info@avaverzekeringen.nl

Online een inboedelverzekering afsluiten

Sluit u liever online een inboedelverzekering af? Via ons kantoor kunt u ook online een verzekering afsluiten in het Direct-Office gezinspakket.

Online afsluiten via ons kantoor