U heeft een mooie boot gekocht en wilt hier natuurlijk onbezorgd van kunnen genieten. Het is daarom belangrijk om een passende bootverzekering voor uw boot te regelen. Maar waar moet u nu eigenlijk op letten? In dit artikel leggen wij u de belangrijkste aandachtspunten voor een bootverzekering uit.

De dekking

Net als bij een autoverzekering heeft u de mogelijkheid om uw boot op verschillende manieren te verzekeren. U kunt uw boot alleen WA verzekeren, dan is de wettelijke aansprakelijkheid aan anderen door toedoen van uw boot verzekerd. Naast de WA dekking kunt u uw eigen boot ook verzekeren tegen brand en/of diefstal (ook wel beperkt casco genoemd) of tegen alle van buiten komende onheilen (ook wel volledig casco genoemd).

Premie van een bootverzekering

De premie van uw bootverzekering is afhankelijk van verschillende factoren en wordt bij alle verzekeraars anders berekend. Voor de WA dekking is de snelheid en het vermogen van de boot van belang, een snellere boot betekend een hogere premie voor de WA dekking. Verzekert u de boot ook tegen brand, diefstal of van buiten komende onheilen? Dan telt ook de waarde van uw boot mee in de premie.

Preventie eisen

Heeft u een verzekering voor uw boot waarbij diefstal is verzekerd? Let dan goed op de preventie-eisen die worden gesteld door de verzekeraar. Als u een boot heeft die niet in een bewaakte jachthaven ligt wordt vaak vereist dat deze met een goedgekeurd slot aan de wal is bevestigd. Ook voor buitenboordmotoren kunnen diefstalpreventiemiddelen worden vereist. Welke preventie eisen uw bootverzekeraar eist kunt u terugvinden op uw polis, in de polisvoorwaarden of op de offerte.

Vaargebied

U kunt kiezen uit verschillende vaargebieden, van Nederland tot zeevaart rond de Europese kust of Europeesche binnenwateren. Let goed op dat u hierbij de juiste variant kiest, als u uw boot alleen met mooi weer gebruikt om een rondje op de recreatieplas te varen is het zonde om een uitgebreidere variant te kiezen. Gaat u echter met uw boot op reis naar het buitenland, let dan goed op of de verzekering dekking biedt in de desbetreffende vaargebieden.

Schadevrije jaren

Net als bij een autoverzekering wordt u beloond wanneer u geen schades heeft door het toekennen van een korting op uw premie. Anders dan bij autoverzekeringen is er voor bootverzekeringen geen centrale database waar deze schadevrije jaren in worden geregistreerd. Om bij een nieuwe verzekeraar te kunnen aantonen dat u in het verleden schadevrij heeft gevaren geldt de bevestiging van de beëindiging van de verzekering als bewijs. Staat hier niet op hoeveel jaar u schadevrije heeft gevaren? Dan kunt u bij uw oude verzekeraar hiervan een bewijs opvragen.

Trailer of volgboot meeverzekeren

Heeft u een trailer bij de boot of een volgboot? Dan kunt u deze bij de meeste verzekeraars tegen een kleine toeslag mee verzekeren.

 

Op zoek naar een bootverzekering? Onze adviseurs adviseren u graag over een passende verzekering voor uw boot.

Online afsluiten via ons kantoor