Het verhuren van uw eigen woning via bijvoorbeeld Airbnb wordt steeds populairder. Maar het in huis halen van iemand die u niet kent brengt ook risico’s met zich mee. Wat als er tijdens het verblijf van vreemde in uw woning een schade wordt veroorzaakt? Bij de meeste verzekeraars is alle schade tijdens verhuur van uw woning uitgesloten, ook als dit tijdelijk via bijvoorbeeld Airbnb is. Kijk daarom goed in uw polisvoorwaarden hoe dit is geregeld bij uw verzekeraar. Zo komt u niet voor verassingen te staan wanneer er geen grote schade aan uw woning is.

Schade gedekt door Airbnb

Verhuur je je woning via Airbnb en er is schade ontstaan dan heeft Airbnb de zogenoemde verhuurdersgarantie. Airbnb vergoedt schade die is toegedaan door een gast maar niet op de gast kunnen worden verhaald, gebruiksschade wordt niet door Airbnb vergoedt. Schade aan kostbare inboedel zoals kunst of sieraden worden tevens niet door Airbnb. Meer over de verhuurdersgarantie van Airbnb is te vinden op de website van Airbnb en in de gebruikersvoorwaarden.

Inboedelverzekering met verhuur via Airbnb bij ASR

De verzekeraar ASR speelt in op de trend van het verhuren van de eigen woning door de mogelijkheid te bieden om tijdelijke verhuur aanvullend mee te verzekeren op uw opstal- en inboedelverzekering. Er is dan onder andere dekking voor  brand, schroeien, ontploffing, bliksem, storm, diefstal, vandalisme, water en neerslag.

Er moet dan wel aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:

  • Er is sprake van tijdelijke, incidentele verhuur van maximaal 17 weken per jaar.
  • U moet zelf ook in de woning wonen.

De inboedelverzekering van Nationale Nederlanden

Ook Nationale Nederlanden biedt een oplossing voor de inboedelverzekering wanneer de woning tijdelijk (maximaal 2 maanden per jaar) wordt verhuurd. Bij de inboedelverzekering standaard is er dekking bij incidentele (vakantie) verhuur. Er is dan dekking voor de meest ingrijpende schades zoals brand, blikseminslag, storm, regen en lekkage. Diefstal is alleen gedekt wanneer er sporen van braak zijn.

Er moet dan wel aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:

  • Er is sprake van tijdelijke, incidentele verhuur. Er is een maximum van 2 maanden per jaar van toepassing.
  • U moet zelf ook in de woning wonen.

U heeft een woning welke u doorlopend verhuurd via Airbnb

Heeft u een woning waar u zelf niet in woont maar welke u alleen gebruikt voor verhuur via bijvoorbeeld Airbnb of meer dan de maximumtermijn van 2 maanden of 17 weken per jaar verhuurt? Dan is dit niet te verzekeren via de verzekeraars ASR en Nationale Nederlanden.Wellicht is er in dat geval een zakelijke verzekering die een oplossing biedt. Verhuurd u uw woning doorlopend aan één persoon of één gezin, dan is dit bij ASR wel mee te verzekeren.

Preventietips

Voorkomen is beter dan genezen. Probeer daarom waar mogelijk schade te voorkomen bij sprake van verhuur via Airbnb. Hieronder een paar preventietips om ervoor te zorgen dat de kans op schade wordt beperkt.

  • Haal kostbaarheden zoals geld, kunst, antiek en sieraden uit de verhuurde woning.
  • Stel een waarborgsom in, met deze waarborg kunt u kleine toegebrachte (gebruik)schade in de woning verrekenen. Dit zijn namelijk gebruiksschades en niet verzekerd via een verzekering of de verhuurdersgarantie van Airbnb.
  • Controleer bij het verlaten van de woning of er schade is aangebracht. Is er schade? Spreek de gast hier altijd bij het vertrek op aan. Dit is ook nodig voor de verhuurdersgarantie van Airbnb.