Een veelgestelde vraag van mensen die een aanhangwagen hebben gekocht. Moet ik mijn aanhangwagen verzekeren? Het antwoord is nee, het verzekeren van een aanhangwagen is niet verplicht. Anders dan bij gemotoriseerde voertuigen geldt bij aanhangwagens geen verzekeringsplicht. Toch is het mogelijk om een verzekering voor de aanhangwagen af te sluiten. Maar waarom zou ik een aanhangwagenverzekering afsluiten? Wij leggen in dit artikel uit waarom u kunt overwegen om u aanhangwagen te verzekeren.

Wat gebeurt er bij schade veroorzaakt door aanhangwagen

In Nederland is de aansprakelijkheid van de aanhangwagen meeverzekerd op het trekkende voertuig. Zodra een aanhangwagen is aangekoppeld aan een auto valt schade veroorzaakt door een aanhangwagen onder de WA dekking van de autoverzekering. Deze dekking is van toepassing tot de aanhangwagen buiten het verkeer tot stilstand is gekomen.

Waarom zou ik mijn aanhangwagen verzekeren af sluiten?

Ondanks dat aansprakelijkheidsschade veroorzaakt door de aanhangwagen gedekt is door het trekkende voertuig kan het toch verstandig zijn om een aanhangwagenverzekering af te sluiten voor het casco risico, dus voor beschadigingen aan de aanhangwagen zelf. Dit is alleen het overwegen waard als de aanhangwagen nog een hoge (dag)waarde heeft.

Brand, diefstal en natuur

Schade aan uw dure aanhangwagen is natuurlijk zonde. Met deze dekking van de aanhangwagenverzekering bent u verzekerd tegen onvoorziene beschadiging van uw aanhangwagen door brand, blikseminslag, ontploffing en natuurgeweld zoals bijvoorbeeld storm. Ook bent u verzekerd tegen diefstal, verduistering of vermissing van uw aanhangwagen.

Beschadiging en aanrijding

Ook andere beschadigingen meeverzekeren? Dan kunt u uw aanhangwagen ook tegen beschadiging en aanrijding meeverzekeren. Heeft u schade door een ongeluk of door een ander van buiten komend onheil? Dan is dit met de dekking beschadiging en aanrijding ook meeverzekerd.

Meer informatie

 

Aanhangwagen mee naar het buitenland

Gaat u met de aanhanger naar het buitenland? Kijk dan goed hoe de regelgeving met betrekking tot aanhangwagens in dat land is gesteld.  Zo moet u bijvoorbeeld in Duitsland in het bezit zijn van een eigen groene kaart voor de aanhangwagen. Deze groene kaart kunt u bij uw autoverzekeraar opvragen.