De herbouwwaarde van een eengezinswoning is vaak makkelijk zelf vast te stellen door het invullen van een herbouwwaardemeter of wordt door sommige verzekeraars automatisch bepaald door middel van gegevens uit het kadaster. Bij een vereniging van eigenaren is het echter vaak complexer. Om te voorkomen dat het gebouw voor een te laag bedrag is verzekerd en er sprake is van onderverzekering is het van belang om hier serieus naar te kijken.

Door een herbouwwaardemeter

Bij een kleinere vereniging van eigenaren, bij bijvoorbeeld een pand met een beneden- en bovenwoning, is het net als bij eengezinswoningen eenvoudig om de waarde te bepalen door middel van een herbouwwaardemeter van het verbond van verzekeraars.  Op basis van de inhoud van de woningen en gemeenschappelijke ruimtes zoals gangen en trappen kan een nauwkeurige indicatie van de herbouwwaarde worden gegeven. Een herbouwwaardemeter is alleen geschikt voor gebouwen waarbij alleen sprake is van particuliere bewoning. Is er sprake van een gebouw waar naast woonruimte ook sprake is van winkel- of kantoorruimte? Dan geeft de herbouwwaardemeter mogelijk geen goede indicatie voor een verzekerd bedrag.

Herbouwwaarde laten bepalen door een makelaar/taxateur

Gaat het om een complexere situatie met meer woningen of een gebouw met afwijkende bouw dan kan er voor worden gekozen om een professionele partij de waarde te laten bepalen. Dit kan een lokale makelaar of taxateur zijn. De kosten van een herbouwwaardebepaling zijn vaak afhankelijk van de grootte van het gebouw.

Kosteloze waardebepaling door de verzekeringsmaatschappij

Sommige verzekeraars bieden een kosteloze waardebepaling aan bij de aanvang van een verzekering. De opgegeven herbouwwaarde wordt als indicatie gebouwd en de definitieve waarde (en bijbehorende premie) volgen na de waardebepaling. Vaak biedt de verzekeraar, wanneer er bij aanvang van de verzekering een herbouwwaardebepaling wordt uitgevoerd, garantie tegen onderverzekering. Zo is er bij een (grote) schade geen sprake van de kans op onderverzekering. Wanneer de verzekeraar een herbouwwaarde laat uitvoeren is er wel vaak sprake van een vast contract met een langere looptijd.

Meer informatie over de verzekeringen voor een Vereniging van Eigenaren of direct een vrijblijvende offerte aanvragen kijk dan op onze VVE pagina.